Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki : “Denizler Halkındır”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerin işgaline karşı yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi.
 Tarih: 18-05-2024 19:20:08
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki : “Denizler Halkındır”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahillerin işgaline karşı yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. “Denizler Halkındır” sloganıyla bu yaz itibarıyla hayata geçirilecek projenin detaylarını CNN Türk’te açıklayan Bakan Özhaseki, “Hatay'dan başlayarak Artvin'e kadar uzanacak sahil şeridinde bir tarama yaptırıyoruz. Ne kadar kaçak, işgal varsa, vatandaşın denize ulaşımını engelleyecek ne varsa temizliğe başlıyoruz. Halkın denize rahat ya da ücretsiz ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Oralara yeni bir birim kurarak halka açık yerler oluşturmaya çalışacağız.” dedi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk canlı yayınında Hakan Çelik’in sorularını cevapladı. “Denizler Halkındır” sloganıyla bu yaz itibarıyla yeni bir proje hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Mehmet Özhaseki, Hatay'dan başlayarak Artvin'e kadar uzanacak sahil şeridinde bir tarama yaptıklarını kaydetti. Sahillerin halkın kullanımına açılacağını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Ne kadar kaçak, işgal varsa, vatandaşın denize ulaşımını engelleyecek ne varsa temizliğe başlıyoruz. Halkın denize rahat ya da ücretsiz ulaşımını engelleyen ne varsa yok edeceğiz. Oralara yeni bir birim kurarak kendi içimizde halka açık yerler oluşturmaya çalışacağız.” diye konuştu. 

“YATLAR, MAPA VE ŞAMANDIRALARA DEMİR ATACAK”

Bakan Mehmet Özhaseki, yatların ağaçlara, kayalara bağlanması sonucu ortaya çıkan çevresel soruna da bir proje geliştirerek çözüm getireceklerini söyledi. Bakan Özhaseki, “Şu anda koylarımızda binlerce yat var. Bunlar bulabildikleri yerlerde yatlarını ağaçlara bağlıyorlar. Şimdi ‘Mapa-Şamandıra’ denilen bir sistem getiriyoruz. Antalya'dan başlayarak İzmir'e kadar uzanacak bir bölümde başlayacağız. Pilot bölge olarak Göcek’i seçtik. Ayrıca bir kirlilik de oluşuyor. Bunların kirlilikleri denizin açıklarına gidiyor. Bunları da tespit edeceğiz. Mapa-şamandıraya bağlayanlar bizim sisteme düşecek. Takip edeceğiz. Bunu da 15-20 güne açıklayacağız. Böylece hem bu yatları kayıt altına alacak hem de de işgalleri engelleyeceğiz.” dedi. 

SIFIR ATIK’A ULUSLARARASI ÖDÜL

Portekiz’in Braga kentinde katıldığı toplantıya ilişkin de konuşan Bakan Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin ödüllendirildiğini kaydetti. 

“GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI KOYACAĞIZ”

Depozito Yönetim Sistemi ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “Onay aldıktan sonra geri dönüşüm işine başlayacağız. 400 metrekareden büyük okullar gibi alanlarda geri dönüşüm kutuları koyacağız. İlk başta bedelsiz olacak ama sonra vatandaş, attığı ürünün belirlenen bedeli neyse parasını alacak.” diye konuştu.

“DEPREM BÖLGESİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞANTİYESİ VAR”

Deprem bölgesindeki çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Özhaseki, “Deprem bölgesinde dünyanın en büyük şantiyesi var. Bin 240 şantiyemiz 110 bin çalışanımız var. Şu anda 76 bin konutu teslim ettik. Sene sonunda 200 bin evi teslim etmeyi planlıyoruz.” dedi. İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını da değerlendiren Bakan Özhaseki, vatandaşın kooperatif gibi yöntemlerle kentsel dönüşüm yapabilmesinin yolunu açacak yeni bir çalışma üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Mehmet Özhaseki, “Biz şu anda arsaları hazırlıyoruz. Bir araya gelen, kooperatif kuran vatandaşlar, ilk evlerini yapmak için bizim bu açtığımız yerlerdeki yerlere müracaat ettiklerinde biz bedelsiz olarak kendilerine arsayı teslim edeceğiz. Bunun ayrıntılarını da yakında açıklayacağız.” dedi.

“BELEDİYELERLE BİRLİKTE HAREKET EDEREK BAŞARILI OLURUZ”

Belediyelere uzun süredir yaptığı kentsel dönüşüm çağrısını programda yineleyen Bakan Mehmet Özhaseki, “Hiç kimse şunu unutmasın. Kentsel dönüşümün başarılı olması için üç ayak var. Bakanlık, belediyeler ve vatandaş. Hangi mahallenin ne sorunu varsa en iyi belediyeler bilir. Ancak, belediyelerle birlikte hareket ederek başarılı oluruz. Hangi partili olursa olsun, gelsinler sonuna kadar kapımız açık. Ama ne yazık ki bazıları sadece algı siyasetiyle uğraşıyor, kentsel dönüşüm alanına bakmıyorlar bile.” diye konuştu.

Etiketler
  Editör: Adnan Korkmaz   Kaynak: Kurum Bülteni
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  DİĞER SİYASET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş