Metin Çınar
  Güncelleme: 31-10-2020 18:43:00   31-10-2020 18:36:00

İYİ İNSAN PROJESİ

 Hobbes’e göre; ” insan yapısı gereği vahşidir. Şehirde de yaşatsanız vahşidir. Toplu halde yaşamaya çalışırken birbirlerini yemesinler diye bir otorite çıkıyor. Buna da devlet deniyor.  Bu görüşe itiraz edenlere ; “ öyle değilse neden şehirlerde kapılarını kilitli tutarlar. Demek ki; şehirlerde yaşayan insanlar sadece asil vahşilerdir.” Diyerek savunmaya geçiyor.

İnancımıza göre insanlar birbirlerini tamamlasınlar diye bir arada yaşarlar. Yoksa İnsan vahşi bir varlık, birbirlerini yemesinler diye bir otorite (devlet) altında bir arada yaşamazlar. Bu tamamen İslam’a aykırı bir söylemdir.  İslâm iyi insan projesidir. Kavgayı yasaklar. Bizdeki ahlak görev ahlakı değil, fazilet ahlakıdır. Fazilet ahlakına göre sana yapılana aynıyla mukabele etme hakkı verir, ancak; affetmenin daha hayırlı olacağını söyler. Biz daha hayırlı olanı seçmeliyiz.

DEVLETE İTAAT

Kur’an’da; anne babaya ihsan da (sınırsız)  bulun, ama itaat etmek mecburi değildir. Oysa devlet de yönetici sizden ise itaat edersiniz. Yöneticinin sizden olması ne demek? Veya bir yöneticiyi bizden kılan nedir? Müslüman olması, ırkınızdan olması, sülalenizden olması, değil. Bir yöneticiyi bizden kılan özellik; ister şura deyin, ister demokrasi deyin, yani onun yönetici olduğunu sağlayan süreçlere katılabiliyorsanız, orda oturmasına sizin rızanız varsa sizden biridir. Buna göre saltanat sizden biri değildir. Çünkü size sorulmuyor. Aristokratik yapılar da, oligarşik yapılar da sizden biri değildir. despotik tiran yapılar da sizden biri değil. Orada oturması sizin rızanızla değil. Kısaca,(Prof. Şaban Ali Düzgün) Katılım süreçlerinin bugünkü karşılığı demokrasidir.” 

YÖNETEN BİZDEN OLMALI

Dinin temel amacı devlet kurmak değildir. İslam da yöneticide adalet, liyakat ve sizden olma esastır. Peygamber Efendimiz “ben Medine’de bir devlet kurayım, ölünceye kadar yöneteyim, öldükten sonra da nasıl olsa bir yolunu bulur devletin yaşaması için bir çaba gösterirler” amaçlı değildi. Din, tarihin hangi döneminde olursa olsun, bütün eylemlere devlet kurabilir, ekonomik faaliyetlerde bulunabilir, her işe yönelecek insanın hayatını yönlendirebilecek temel ilkeleri oluşturup, zemini güçlendirmektir. Buna siyasa denir. Bunu yapacak Kevser topluluğudur. Kevser; iyiliklere ve hayırlara kaynaklık eden insan topluluğudur.  21.YY da Türkiye’de yaşayan, vicdanı olan, zihni çalışan, kalbi kararmamış, bir kimseye düşen şu dur: Toplumda hayat bulacağımız ilkeleri boğan, hak, adalet, liyakat, hakkaniyet, hukuk, bütün bu ilkeleri boğacak olan kim varsa ona diyeceğimiz kısaca; “ kardeşim bu yaptığın yanlış. Kimin özgürlüğe ihtiyacı varsa benim onlar için sesimi yükseltmem gerekir”, diyenlerdir. Aynı zamanda bu insan olmanın özelliğindendir.  Çağımızın Asabı Keyfi bunlardır.

BOŞUNA SEVİNMEYİN, BİRİ MUHAKKAK GELİR

Eşekler toplanmış tepiniyor, bayram havasında eğleniyorlardı. Ağaç altında eşeklerin kutlamalarını seyreden yaşlı eşek sordu; “Hayrola, neden neşelendiniz?” Eşekler cevap verdiler. Herhalde senin haberin yok, semercimiz öldü. Artık sırtımız yara bere içinde olmayacak, bizlerde dağda, kırda, bayırda özgürce dolaşıp gezebileceğiz. Yaşlı eşek gülmüş; bu nasıl özgürlükmüş? Şaşarım sizin bu düşüncenize. Semercinizin öldüğüne sevinmeyin, yas tutun. Ölen semerci iyi kötü sizlerin sırtının ölçüsünü öğrenmiş, rahatsız etmeyecek semerler yapmaya çalışmaktaydı. Yarın acemi bir semerci gelir, acemiliği çıkıncaya kadar da sırtımız yara bereden kurtulmaz. Sizler iyisi mi, semerciden değil de, “eşeklikten” kurtulmanın çarelerini arayın. Eşek kaldığımız müddetçe sırtımıza bir semer yapan muhakkak bulunur.

GÜN AĞARIRKEN KARABAĞ

“Eğer sizler bu katliamın hesabını sormaz, yapanların yanına kar kaldığını seyrederseniz; birilerinin söylediği barış şarkılarını veya sözde hümanizm konulu tiyatroları seyretmek zorunda kalırsınız” diyen Sevgili Dostum, Değerli Ozanımız, Ziya Şahin’in ”Kariyer Yayıncılık, Gün Ağarırken Karabağ” başlıklı kitabını sizlerle paylaşmak istedim. Bu vesileyle Ermenilerin kalleşçe yaptığı, insanlık dışı saldırılarını kınıyorum. Ermenistan, işgal ettiğin Türk topraklarını derhal terk et.

 

  Bu yazı 3460 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş