CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ,Yeşilay’ı Meclis gündemine taşıdı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı faaliyet raporuna göre 717 milyon 564 bin TL kaynak aktarılan Yeşilay’ın, 2021yılından beri mali tablosunu açıklamamasını Meclis gündemine taşıdı.
 Tarih: 27-04-2024 13:13:32
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ,Yeşilay’ı Meclis gündemine taşıdı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı faaliyet raporuna göre 717 milyon 564 bin TL kaynak aktarılan Yeşilay’ın, 2021yılından beri mali tablosunu açıklamamasını Meclis gündemine taşıdı.

Genç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya; “Yeşilay’ın, 2021 yılı itibarıyla tablolarını açıklamaması konusunda bakanlığınız nezdinde bir girişimde bulunulacak mıdır? Her yıl yüz milyonlarca lira kaynak aktarılan Yeşilay’ın, kaynağı nerelerde kullandığı denetleniyor mu” sorularını yöneltti.

Yeşilay’ın Bilim Kurulu 2012 yılında “Bağımlılıklarla ilgili bilimsel çalışmalar yürütülmesi amacıyla” kuruldu. Tartışmalı isimleri içinde barındıran kurulun üyeleri arasında daha önce kamudaki üç işten üç farklı maaş aldığı ortaya çıkan eski bakanlardan Ayşen Gürcan, Türkiye Emlak Katılım Bankası Yönetim Kurulu üyesi Murat Balcı ve İskenderpaşa Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen akademisyen Ömer Miraç Yaman gibi isimler yer alıyor.

2021 yılından beri mali tablosunu açıklamayan Yeşilay’a, Sağlık Bakanlığı 2023 Faaliyet Raporu’na göre 717 milyon 564 bin TL kaynak aktarıldı. CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya verdiği soru önergesinde bu kaynağın nereye harcandığını ve Vakıf ve Dernekler Kanunu gereği mali tablosunu açıklamak zorunda olan Yeşilay’ın 2021 yılından itibaren olan mali tablolarını Meclis gündemine taşıdı.

Genç önergesinde, “Bağımlılıkla mücadele amacıyla kurulan Yeşilay, yönetiminde yer alan isimler itibarıyla ‘İktidarın arka bahçesine dönüştürüldü’ eleştirilerinin odağına oturdu. Kritik önemi bulunan bir kurumun siyasi iktidar tarafından kendisine yakın isimlere istihdam alanı yaratılması amacıyla kullanılması kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Yönetimindeki isimler nedeniyle giderek tartışmalı hale gelen kuruma, Sağlık Bakanlığı bütçesinden 2023 yılında 717 milyon 564 bin TL kaynak aktarıldı. Kurumun 2021 yılından bugüne mali tabloları açıklamaması ise tartışmaları daha da büyüttü” değerlendirmesini yaptı.

CHP’li Genç, Bakan Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“-Vakıf ve Dernekler Kanunu gereği mali tablolarını şeffaf şekilde kamuoyuna açıklaması gereken Yeşilay’ın, 2021 yılı itibarıyla tablolarını açıklamaması konusunda bakanlığınız nezdinde bir girişimde bulunulacak mıdır?

- Her yıl yüz milyonlarca lira kaynak aktarılan Yeşilay’ın, kaynağı nerelerde kullandığı denetleniyor mu?

- Yeşilay’a yönelik en son denetim ne zaman gerçekleşmiştir?

- Yeşilay’a yönelik gerçekleştirilen denetimin sonuçları nedir?”

Etiketler
  Editör: Adnan Korkmaz   Kaynak: Kurum Bülteni
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  DİĞER SİYASET Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş