Metin Çınar
  Güncelleme: 06-01-2024 08:51:00   06-01-2024 08:46:00

EMEKLİ İÇİN KAYNAK YOK MU?

EMEKLİ İÇİN KAYNAK YOK MU?

  1. Bütçe; devletin, bir kuruluşun, bir ailenin ya da bir kimsenin ileriye dönük olarak bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerini tür ve ayrıntılarıyla gösteren çizelgedir.

Devlet bütçesi, kamu gelir ve giderlerinin, yasama organı tarafından onaylanarak, hükümet tarafından yürütülüp uygulanmasına izin veren bir kanundur.

BÜTÇE GİDERLERİ

Bunlar; personel giderleri, sosyal güvenlik ve devlet primi giderleri, mal ve hizmet alım giderleri, faiz giderleri, cari transferler, sermaye giderleri, sermaye transferleri, borç verme ve yedek ödenek kalemleri.

BÜTÇE GELİRLERİ

Yasaların verdiği yetkiye dayanılarak toplanan vergi, resim, harç ve fon kesintileri bütçe gelirlerinin en önemli bölümünü oluşturur. Faiz ve ceza gelirleri ile devletin menkul ve gayrimenkullerinden elde edilen gelirler de bu kapsam altında yer alır.

2024 BÜTÇESİ

2024 yılı bütçesiyle toplam 11 trilyon 89 milyar liralık kamu kaynağını harcama yetkisi iktidara verildi. Bu devasa harcamanın 8 trilyon 437 milyarı vergi ve vergi dışı gelirlerle karşılanacak. Gelirle gider arasındaki                   2 trilyon 652 milyarlık açık ise iç ve dış piyasalardan yapılacak borçlanmalarla finanse edilecek.

BU SENE TOPLANACAK VERGİLER

2024’de vatandaşlar, esnaf ve şirketlerden toplam 7.4 trilyon lira vergi toplanacak. Vergilerin 1.2 trilyonu başta çalışanlar olmak üzere Gelir Vergisi mükelleflerinden alınacak. Zengin fakir ayırt edilmeksizin yapılan her alışverişten alınan KDV için 1.7 trilyon, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için de 1.4 trilyon lira para tahsil edilecek. Vatandaşa 119 milyar lira ceza kesecek. Bu cezaların 24 milyarı trafik cezaları, 50 milyar lirası vergi cezalarından oluşacak.

KÖİ MÜTEAHHİTLERİNE ÖDEME

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerini yapan müteahhitlere 2024 yılı bütçesinden 162.4 milyar lira para ödenecek. Avrasya Tüneli’ne 4.9 milyar, köprü ve otoyollara 73.8 milyar ve şehir hastanelerine de 83.7 milyar lira ödeme yapılacak.

SONUÇ

2024 Bütçesinde 12 trilyon giderlere kıyasla 2023 bütçesinde aynı gider rakamı 4,5 trilyon TL’ydi. Bir önceki yıla kıyasla bütçe yaklaşık 3 kat artmasına rağmen, gider kalemlerinde personel ve emekli maaş (sosyal güvenlik gideri) giderleri maalesef 3 kat artmamıştır. Emeklilere kaynak yok diyenler ne yazık ki doğruyu söylemiyor. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL olduğunu baz aldığımızda, bütçe büyümesine paralel en az 20 bin TL olmalıdır. Bu rakam hak edilmiş değil, bir önceki rakam olan 7 bin 500 TL’nin aynı satın alma gücüyle sürdürülür hale getirilmesidir.

Ey emekliler! “Emekliye kaynak yok” diyenlere itibar etmeyin. Gereğini sandıkta gerçekleştirin.

EY EMEKLİ, ARTIK KAFAYA TAK (fıkra)

İdris tıp fakültesinden doktor olarak mezun olur ve köyüne döner. Henüz doktorluk yapacağı yere ataması olmamıştır. Ancak, İdris’e mezun olurken “ilk hastaya teşhisi doğru koymanız çok önemli. Ömür buyunca koyduğunuz teşhisin doğruluğu veya yanlışlığı yakanızı bırakmayacaktır. İsabet ettirmişseniz meslek hayatınız buna göre devam edecektir” diye inandırmışlardı. Köyündeki ilk günde hastalanan komşusu Dursun’u muayene eder ve sorar:

Dursun Amca neyin var? Dursun kötü bir ishale yakalandığını söyler. İlk hastasına doğru teşhisi koyma rahatlığı yaşayan İdris, reçeteyi yazarken ilacı bir türlü hatırlayamaz ve tek aklına gelen ilaç zanaks (xanax) yazar. Ancak ilk hastası olan Dursun’a yazdığı reçetede ishal ilacı yerine, kafa ilacı yazmıştır.

Üç gün sonra köy kahvesine uğrayan İdris, Dursun’un bir masada okey oynadığını görür ve merakla yanına yanaşarak sorar, Dursun Amca, ilaç nasıl, iyi geldi mi, iyileştin mi? 

Dursun cevap verir, “Doktor İdris oğlum, b..k içinde yüzeyrüm ama nedense hiç kafama takmayrum” der.

  Bu yazı 3389 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş