Metin Çınar
  Güncelleme: 04-03-2024 10:42:00   04-03-2024 10:38:00

YANLIŞ MAKİNİST

Temel trene binmiş, Tren hareket ettikten sonra bilet kontrolüne gelen memur:   

– “Biletiniz İstanbul istikametine fakat bu tren Ankara’ya gidiyor” demiş. Temel kendinden emin:     

– “Peki makinist yanlış istikamete gittiğini biliyor mu?”       

İstikametin yanlışlığını makinist bilmese de, bizler biliyoruz. Tren var, raylar var, yolcu var, istikamet var ama galiba makinist sorunlu, ne dersiniz?

BİR HAYALİM VARDI

O tarihte henüz bugünkü gibi Cumhurbaşkanlığı Sisteminde değildik. Erdoğan 10 yıllık başbakan ve seçimler için yüksek baremli bir çalışma içindeydi. Ve 2011 genel seçimleri öncesinde açıkladığı “TÜRKİYE HAZIR HEDEF 2023” başlıklı projede çok iddialı vaatler vardı. 2023 Hedefleri arasında 25 bin dolarlık kişi başına milli gelir, dünyada ilk 10 ekonomi, düşük enflasyon, değerli TL, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi, yüzde 5 işsizlik gibi 37 maddeden oluşmaktaydı. 2023 geçeli henüz iki ay oldu ve yeni bir seçim arifesindeyiz. 37 maddeden bir tanesi gerçekleşti, o da dış ülkelerde açılacak elçilikler sayısıydı. 
Yerel seçimler için Cumhurbaşkanı Erdoğan yine vaatler sıralamasına, ekonomideki iyileştirmeler için sabır niyazlı önerileri mitinglerde sıralamaya başladı. 2011’de ki vaatlerini “bir hayalim var” diye tek tek açıklama tekniği kullanılmıştı. Bugün ben “kişi başı milli gelirimiz 25 bin dolar, işsizlik %5, tek haneli enflasyon, paramızın itibarı çok yüksek vs.” gibi bilgileri yazarak sizlerle paylaşmayı ne kadar isterdim. Ama çok üzgünüm!

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 13 BİN DOLAR

2023 milli gelir gerçekleşme rakamı 13.110 Dolar olarak otorite tarafından açıklandı. Bugün reel dolar kuru 31 TL, ama milli gelir için kullandıkları ve 13.110 rakamını buldukları dolar kuru 23.49 TL’ydi. Bir okuyucum “Allah’tan doları 1 TL olarak almamışlar” diye yorum yapmıştı. Düşünüyorum, neden olmasın ki? Yine Türk-İş Şubat Ayı açlık sınırını 16.257 TL olarak açıkladı. Asgari ücret ise 17.002 TL. Bu da demek oluyor ki çalışanların %65’i asgari ücretli olduğuna ve emeklilerin 9 milyonu 10 Bin TL aylıkla geçindiklerine göre, ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğu açlık sınırı altında hayatını idameye çalışmaktadır.  Başka bir gerçekleşmiş rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Ak Parti hükümetleri iktidara gelişlerinin ilk on yılında çok güzel projelere imza atmıştı. Ne yazık ki ikinci on yılda ilki kadar başarılı olamamışlardı. 

HEDEF SAPMA %97 OLUR MU?

Müşteri garantili projeleri Sayın Erdoğan seçim mitinglerinde sıklıkla anlatmış, bununla da ülkeye çağ atlattırılacağı iddiasında bulunmuştu. Yap İşlet Devret ve müşteri Garantili Projelerden bir tanesi de Kütahya Zafer Havaalanıdır. Geçmiş yılları neşretmeyeceğim ama kıyaslama için 2023 verileriyle bire bir örtüşmektedir. 2023 için yapımcı firmaya 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verilen Kütahya Zafer Havaalanı’nı sadece 43 bin 200 yolcu kullanmış. Hedef sapması %96,7’dir.  Bunun gibi bir çok örnek verme imkanı var. Bir başka örnek de istihdam hedefleriyle ilgili. 2011’de 2023 için hedeflenen işsizlik oranı %5’di. Geçtiğimiz günlerde sağlık Bakanlığı’nın İş-Kur işbirliğiyle Şırnak’ta açtığı 13 kişilik temizlik eleman alım kadrosuna 20.940 kişi başvuru yaptı. 

EMEKLİLERE YİNE SABIR DÜŞTÜ

Bugün geldiğimiz durumu yine Cumhurbaşkanımız bir seçim mitinginde açıkladı. “Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 10 bin lira, 7 bin lira seyyanen ekleyelim diyerek kendi akıllarınca emeklilerimizi tahrik ediyor.” Diyerek, emeklilerin sabretmesini ekonomiyi şahlandırıp, gelecekte daha fazla pay verilmesini söyledi. 
Türk Seçmeni bu gerçeklik içinde 31 Mart’ta yaşadıkları mahallerin yöneticilerini seçmek için sandıklara gidecek. Bu sefer sonuçlar hem bizler, hem de dış dünya açısından merakla beklenmekte, sürpriz bir sonuç çıkabileceği de konuşulmaktadır. Seçmen düne göre daha bilgili, daha mantıklı, daha gerçeklerle karar vermeyi yeğlemektedir. Partizanlığın yerini günlük yaşam mücadelesi, gelişmiş ülke göstergeleriyle kendi yaşantılarını kıyaslama almıştır. 

  Bu yazı 2197 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş