UYGUR TÜRKLERİ STK'LARI ANKARA'DA "BARIN KATLİAMINDA" ŞEHİT EDİLEN TÜRKLERİ ANDI

Çin'in 34 yıl önce Barın'da yaptığı katliamda şehit olan Uygur Türkleri Ankara'da Kuran tilaveti ardından yapılan duayla anıldı. İftar öncesi yapılan anma toplantısında Prof. Dr. Erkin Emet katliamla ilgili konuşma yapti.
 Tarih: 05-04-2024 20:49:39   Güncelleme: 13-04-2024 16:26:39
UYGUR TÜRKLERİ STK'LARI ANKARA'DA

Çin'in 34 yıl önce Barın'da yaptığı katliamda şehit olan Uygur Türkleri Ankara'da Kuran tilaveti ardından yapılan duayla anıldı. İftar öncesi yapılan anma toplantısında Prof. Dr. Erkin Emet katliamla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmadan sonra okunan basın bildirisi Nisan 1990 Barın Soykırımı Basın Açıklaması 


Çin Komünist rejiminin Doğu Türkistan’da demografik yapıyı değiştirmeye yönelik uyguladığı baskıcı politikalarına karşı 5 Nisan 1990'da Barın kasabasında Uygur halkı bir direniş hareketi başlattı. Bu hareket, Çin'in silahlı müdahalesine tepki olarak bir milli inkılaba dönüştü.
Bu hareket, Barın Ayaklanması veya ardından gelen büyük katliam nedeniyle Barın Katliamı adıyla Uygur halkının mücadele tarihinde önemli bir yer edindi.
1990’lara doğru Çin hükümeti, Doğu Türkistan’da "Aile Planlaması Politikası" adıyla doğum kısıtlamalarını sertleştirdi. Bu; zorla kürtaj, doğumu yaklaşan bebekleri zorla aldırma ve kısırlaştırma gibi uygulamaları da beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra, Çinlilerin Doğu Türkistan’a göç etmesi teşvik edildi ve onların bölgeye yerleşmesi için mali ve siyasi destekler sağlandı. Bu politikalar Uygurlar ile Çinliler arasında mevcut eşitsizliğin daha da artmasına neden oldu.5 Nisan 1990'da bu baskı ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılması talebiyle, Kaşgar’ın Aktu ilçesine bağlı Barın kasabasında belediye binası önüne toplanan Uygur halkı, Çinli jandarma ve askerlerin silahlı müdahalesine maruz kaldı. Bu durum karşısında Barın halkı, Çin silahlı güçlerine karşı direnişe geçti. Bu direniş kısa süre içinde kasaba geneline yayıldı.
Sopa, çapa ve küreklerle donanmış olan direnişçilere karşı, Çin 22 bin 750 silahlı asker, tanklı birlik, helikopter ve uçakları ile saldırdı ve birkaç gün devam eden çatışmalar sırasında, direnişçilerin öncülerinden olan Zeydin Yusuf, İshak Hoşur, Muhammad Turdi ve Muhammad Tursun dâhil binlerce genç şehit düştü. Çin yönetiminin açıklamasına göre ise 170 direnişçi öldürüldü ve 350’ü esir alındı.Fakat facia, direnişçilerin yok edilmesinin ardından geldi, hıncını alamayan Çin silahlı güçleri, kasaba genelinde büyük çaplı bir katliam gerçekleştirdi. Masum kadın ve çocuklar dâhil binlerce Uygur acımasızca kurşuna dizildi. Kaşgar, Artuş, Aksu ve Hoten illerinden 10 binden fazla genç bu direnişe ilişkilendirilerek tutuklanıp idam edildi ve hapis cezasına çarptırıldı.

Uygur Türklerinin sahip olduğu iman gücüyle, sayıca binlerce kat daha az olmalarına rağmen, işgalci Çin ordusuna karşı yürüttüğü bu Barın direnişi, Doğu Türkistanlıların Çin işgal güçlerine karşı mücadele tarihindeki unutulmaz şanlı sayfalarından biridir.
Barın’daki bu soykırım olalı tam 34 yıl geçmiş olmasına rağmen hala dün olmuş gibi halkımızın hafızasındadır. Çin zulmü günümüzde de artarak devam ederek artık resmen bir bütün Uygur Türkü ulusuna karşı resmen soykırıma dönüşmüştür. Eğer dünya ülkeleri 34 yıl önce Barın katliamına yönelik yeterlik derecede tepki göstermiş ve Çin’e baskı yapmış olsaydı, Çin zulmü bugünkü gibi resmen soykırıma dönüşmemiş olurdu.
Biz dünya ülkelerinin, özellikle Türk hükümeti ve devletinin Barın Katliamında öldürülen kardeşlerimizin hesabını Çin’den sormalarını talep ediyoruz. Çin Doğu Türkistan’daki soykırım cinayeti için yakın zamanda mutlaka hesap vermelidir. Son olarak Şehitlerimize Allah’tan Rahmet Diliyoruz. Ruhları Şad, Mekânları Cennet Olsun!

Etiketler
  Editör: Adnan Korkmaz   Kaynak: Kurum bulteni
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  DİĞER TÜRKİYE Haberleri
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş