Metin Çınar
  Güncelleme: 27-03-2020 15:43:00   27-03-2020 15:42:00

DEVLET YARDIMI

DEVLET YARDIMI

Covit-19 Pandemisi öncesinde de sık sık duyardım. Tıp doktorları yaşları ilerlemiş olanların ve kronik hastalığı bulunanların gribe dahi yakalanmamaları, bu tür hastalıklardan kendini korumaları istenirdi. Şimdi de aynı tavsiyelerde bulunuluyor. Normal gribin etkisiyle, covit-19 etki alanı sanki aynı gibi.

Grip salgınlarında otorite makamları hava durum haberleri gibi total sayılardan bahsetmiyorlardı. “Bugün şu kadar kişi tespit edildi, şu kadar kişi tedaviye alındı, şu kadar kişi ex oldu, şu kadar kişi de taburcu edildi” gibi. Belki de geleneksel griplerden ölen insan  sayısı, covit-19 dan ölenlerden daha çoktu.  Bizler bilmiyoruz.

ÖNCE İNSAN

Son salgın gösterdi ki, önce insan, önce sağlık. Bu amaca giden yol da temizlik, doğru beslenme, düzenli yaşama ve stresten uzak yaşama şartlarından geçmektedir. Biz insanlara düşen ders de, doğayı koruma, bizden başka canlılarında bu ortamlarda yaşadığı gerçeğiyle, alan tecavüzüne girmeden, saygı ölçüsünde birlikte yaşama bilinçliliğidir. Bilimi devre dışı bırakıp, hurafelere sarılmanın da karlı bir yatırım olmadığını öğrenebilmemizdedir.

Bizler için zorunlu (yazdığım zaman da zorunluluk 65+ , yazının yayınlandığında ne olur bilemiyorum) olmasa da, iradi kararımızla kendi alan güvenliğimizi gerçekleştirdik. Her ne kadar başkası için olduğu söylense de, asıl amacının kendimiz olduğunu da itiraf etmeliyiz.

Evde zamanımızı kitap okuyarak geçirebildiğimizi sizinle paylaşmak isterdim. Ama, ne yazık ki öyle değil. Bir dostumun telefonda söylediği “okumaya adapte sağlayamıyorum. Kafam sürekli dışarıdaki tehlikeli halin bizlere ne gibi etkisinin olabileceği düşüncesi” anlatımı tam da benim halim. Sizlerin de bundan uzak olmadığını düşünebiliyorum.

PANDEMİNİN FAYDALAR

Faydası olmamış mıdır? Bu dönem, virüslerin yapısını,  geçirdiği evreleri, mutasyona uğrayıp uğramadığı, nerelerde bulunabileceği, yaşam sürelerini, bulaş biçimlerini, korunum yöntemlerini, hastalık göstergelerini, tedavisinin olurluğunu, bu evrelerin tıp bilimindeki uzmanlık alanlarının yetkililiği, yetkili alan koordinasyonlarının çalışılması, aşının varlığı, yapımı ve süresi, tıbbi yeterlilik halleri, müdahale fiziki alan ve imkanlarının varlığı veya yokluğu, doktorun hangi hastanın yaşamasıyla ilgili aldığı zor kararları, hükümetlerin böyle durumlara hazırlığı, v.s leri izleyerek öğrendiğimiz televizyon kanalları. Bu güne kadar, hemen hemen her gün aynı kadrolu kişilerin, kanal stüdyolarından yayınlanan ve her konuda bilgiçlik taslayanlar yerine, gerçek bilim kişilerine imkan verilmesi olmuştur.

Evlerinden zorunlu olarak çıkamayanların yardımına koşan komşu gençlerin hizmetleri,  belediyelerin çevre ve toplum sağlığıyla ilgili aldıkları acil önlem çalışmaları, görevlilerin insanlara yardım amaçlı yaptıkları hizmetleri gibi çalışmaları yine bu televizyon yayınlarından takip ettik, ediyoruz.  Yardımlaşma ve fedakarlık adına sayamayacağım bir çok çalışmalar oldu.

HAYAL KIRIKLIĞI

Yine bunlardan bir tanesi de, bir televizyon kanalının haber programında “  Bakanlar ve milletvekillerinin maaşlarının bir bölümü ve 5 Bin Liranın üzeri maaş alan bürokratların 5 bin liranın üstü, fedakarlık adına bu salgın döneminde kullanılmak üzere, vazgeçilmesi” haberiydi. Bunu ilk duyduğumda “işte;  Büyük Türkiye, işte;  fedakar Türk yöneticileri diye gururlandım ve bunlar için dualar ettim.  Bu fedakarlığı yapan yöneticilerin bizim değil de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olduğunu fark ettiğim an da, ne mi yaptım?  Siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız? Ben de onu yaptım ve duamı geri aldım.

GSM ŞİRKETLERİ UNUTULMASIN

Bu dönem de eleştiri hedefine alacağım taraflardan biri de GSM şirketleri.  Her zaman müşteri odaklı, toplam kalite  amaçlı olduğunuzu,  zor zamanlarda yanımızda olduğunuzu sık sık hatırlatırdınız ya. Ne oldu da sesiniz çıkmıyor, yoksa covit -19 insanlara değil de sizin sistemlere mi bulaştı? İşte fırsat, insanlar dışarı çıkmıyor, yakınlarıyla irtibatı sizler üzerindendir,  tam da fedakarlık yapacağınız zaman. Verin müşterilerinize sınırsız GB, konuşma süresi. Zor zamanlar geçtiğinde de bu yaptıklarınız size geri dönecektir. Olumlu veya olumsuz. Bilmenizi istedim.

KRAL FERMANLI YARDIM

Kral, on çocuğu olan ailelere yüklü miktarda devlet yardımı yapılacağı fermanı çıkartır.

Adamın dokuz çocuğu vardır. Utana sıkıla hanımının yanına varır ve;

-Karıcığım, kralımız on çocuğu olana yüklü miktarda devlet yardımı yapılacağını söyledi ya. Hani bizim de dokuz çocuğumuz var. Yaşımız da ilerledi, bu yaştan sonra da çocuğumuz olamayacağına göre, Yıllarca senden sakladığım ve başka bir kadından olan çocuğumu getirsem de, devletin yardımını alsam nasıl olur, izin verir misin? Der.

İzni alan adam, çocuğunu alıp eve döndüğünde, evdeki sessizliğe bir anlam veremeden, karısına sorar.

-“Her zaman gürültülü olan evde neden bir çıt dahi yok, Çocuklar nerdeler?”

Kadın;

-“Herkesin babası geldi, çocuğunu alıp götürdü”

  Bu yazı 4215 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş