Metin Çınar
  Güncelleme: 12-12-2019 09:25:00   12-12-2019 09:22:00

SİYASET RENKLENİYOR

SİYASET RENKLENİYOR

Yakın bir zamanda yeni bir seçimin olmayacağı ve erken bir seçimin de ufukta görünmediği görüşünü paylaşanlardan biriyim. Yeni düzenlemede ya TBMM bir karar alacak veya Cumhurbaşkanı Meclisi de feshederek yeni bir seçime gidebilecektir. Milletvekili seçimleriyle Cumhurbaşkanlığı seçimleri birbirinden bağımsız değildir. Ekonomik göstergeleri pozitife çevirmeden, dış politikada olumlu bir posizyon almadan Cumhurbaşkanının bir erken seçim kararı alabileceğine inanmıyorum. Keza, Meclis çoğunluğu da Cumhurbaşkanın aksi yönünde hareket etmeyeceğidir.

Böyle bir ortamda, yeni partilerin siyasi tarihimize katılıyor olması ve bu partilerin kurucu kadrolarıyla geçmişte yapılanlar üzerinden tartışılmasını, demokrasimiz adına bir kazanım, denge ve denetleme adına da sevindirici bir gelişme olarak görmekteyim. Şimdiden kurulacak partilere başarılar diler, ülkemize hayırlı olmasını isterim.

Yeni partilerin devreye girmesi demokrasinin olmazsa olmazlarındandır. Kuruluşunu gerçekleştirecek partilerin ve kadrolarının bugünden yıpratılmaya çalışılması iyi niyetli bir çalışma olmadığını, siyasi rekabete de hiç yakışmayacağını vurgulamak isterim.

Onsekiz senedir bu ülkeyi yöneten partinin başında Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış değerli yöneticilerin birbirleriyle ilgili söylediklerine  “yanlıştır”,”doğru değildir” diyebilmek için, bu ülkeyi sevmiyor olmamız gerekir. Bunun için; ülkemi de seviyor, Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımın da söylediklerini her zaman değerli bulmuşumdur. Devlet yönetimiyle ilgili söyledikleri her zaman doğrudur.

Yeni yılda, yeni çıkışlar, siyaseti bir hayli renklendirecektir. Siyasetteki renklilik, rekabeti, rekabet kaliteyi, kalite de demokrasiyi getirecektir. Oto-kontrolün ulaşabileceğimiz dengeye  şahitlik ettiği günleri hep birlikte görebileceğiz. Anormal bir dönüş olmazsa.

DEMOKRASİ YOLUNDA ÇALIŞMALAR

              1993 yılında kurulan, amacının, demokratik ilkelerden hareketle, temel hak ve özgürlükleri geliştirmek, her türlü görüşün yazılı ve sözlü, güven içinde açıklanabilmesine imkan sağlamak, demokratik katılımı teşvik ederek, demokrasiyi bütün müesseseleri ile günlük hayata geçirmek ve böylece, demokrasi içinde milli birlik ve bütünlük anlayışını hakim kılmak olan “ Demokraside Birlik Vakfı “ (www.demokrasidebirlik.org.tr) yine önemli bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.” TAM DEMOKRASİ PLATFORMU” projesi. Kısaca bu projeden bahsetmek istiyorum. Bu projeye destek vermek geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerimiz ve bekamız için çok önemlidir. Hep birlikte destek olalım.

TAM DEMOKRASİYE GEÇME TALEBİ

 “Dünyanın en saygın dergilerinden The Economist, 2018 Demokrasi Endeksi Raporu'nu yayımladı. 167 ülkenin değerlendirildiği raporda Türkiye geçen yıla oranla on basamak daha gerileyerek 110. sırada yer aldı. Türkiye'nin demokrasi puanı ise 4.88'den 4.37'ye geriledi. 

Türkiye bu sıralama ile Nijerya, Uganda, Zambiya, Lübnan, Sri Lanka gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Endekste dünyanın en demokratik ülkesi Norveç olurken, bunu İzlanda, İsveç, Yeni Zelanda takip etti. Demokrasi durumunun en kötü olduğu ülkeler ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak listelendi. 

Ülkelerin, tam demokrasi, kusurlu demokrasi, hibrit demokrasi ve otoriter olarak katagorize edildiği endekste Türkiye, hem demokratik, hem de otokratik öğeler bulunduran "hibrit rejim" kategorisinde yer alıyor. 

Endekste coğrafi bakımdan "Batı Avrupa ülkeleri" kategorisinde yer alan Türkiye, bu kategoride 'hibrit demokrasi'ye sahip olan tek ülke olarak son sırada bulunuyor. Türkiye'ye demokrasi endeksi en yakın olan Batı Avrupa ülkesi ise 7.29 ile Yunanistan oldu. 

Demokrasi, kutsallaştırılacak statik bir kavram ve bir ideoloji değil elbette. Dinamik, sürekli gelişen ve geliştirilen bir olgu. Bütün medeniyetlerin ortak malı ve insanlığın bulduğu en iyi yönetim sistemi. Şimdiye kadar daha iyisi bulunamadı. Her türlü insani gelişmişlik göstergelerine baktığımızda; demokrasi puanı yüksek olan ülkeler, daha gelişmiş, daha huzurlu ülkeler. Milli gelirleri yüksek, hukuk daha iyi işliyor, insanlar güven içinde, özgürlükler daha dokunulmaz, insanca yaşama daha eşit ve yaygın.

 Bugünkü evrensel normlarda olmazsa olmaz bir demokraside; 1-Temel hak ve özgürlüklerin anayasal teminat altına alınması, 2-Hukukun üstünlüğü, 3-Kuvvetler ayrılığı, 4-Özgür, adil ve eşit şartlarda seçimlerin yapılması, temel esaslar olarak kabul edilmiştir. Bunlara ilaveten; şeffaflık,(açıklık) hesap verilebilirlik, özgür medya, güçlü ve etkili STK’lar, yerinden yönetim ve benzeri kural ve esaslarda tam demokrasinin unsurları ve göstergeleri haline gelmiştir. Bütün bu unsurların ve esasların, bir denge ve denetleme ağı içinde yürütülmesi de yine tam demokrasinin olmazsa olmazları arasındadır.”

Ülkemizde, demokrasinin tüm kurul ve kurallarının yaşandığı, “Tam Demokrasili Güzel Günlere”

  Bu yazı 4159 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş