Metin Çınar
  Güncelleme: 25-01-2022 12:50:00   25-01-2022 12:48:00

ÖLÜ YORUM

ÖLÜ  YORUM

Papaz ölmek üzere olan adamın üzerine eğilerek; “Ölmeden önce şeytanı ve onun kötülüklerini lanetle” der. Ancak adamdan ses çıkmaz. Papaz tekrarlar; “Ölmeden önce şeytanı ve kötülüklerini lanetle” Ama adamdan yine ses çıkmaz. Papaz iyice kızmış bir şekilde; “Neden şeytanı ve kötülüklerini lanetlemiyorsun be adam? “Adam fısıldamış, “Nereye gideceğimi bilmeden kimse hakkında yorum yapmak istemiyorum”

KIRMIZI ÇİZGİ

Devlet yönetimleri siyasetle doğru orantılıdır. Demokratik rejimlerde seçilmiş hükümet ve yöneticiler eliyle yerine getirilir. İnsan ihtiyaçlarını karşılandığı düzenli ve kurallı ortamlar devlet organizasyonlarında sağlanır. İnsana hizmet, siyasetin temel amacıdır. Ekonomi de ihtiyaçları karşılama bilimi olduğuna göre, siyaseti belirleyen ekonomik hallerdir. Yönetimlerin sürekliliği insanların ihtiyaçlarının karşılanma durumuyla doğru orantılıdır. Toplum refahını sağlayan yönetimler, halktan alınan vekaletin süresini uzatma garantisindedir. Ekonomiyle siyasetin doğrudan ilişkisi vardır. Ekonomiden her zaman pozitif veya negatif siyasi sonuç elde edilir.

KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR

İnsanlık tarihi çağlar boyunca pek çok savaş ve çatışmaya sahne oldu. Geldiğimiz noktada edinilen tecrübelerin ortaya koyduğu gerçek ise değişmedi. Sınırsız, yani kontrol edilmeyen güç, kimin elinde olursa olsun, yozlaşır ve kötüye kullanılır. O zaman, öyle bir sistem olmalı ki, bir gücün orantısızca büyümesinin, böylece diğerinin üzerinde üstünlük kurmasının önüne geçilsin; azınlık, çoğunluğun karşısında korunsun, toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilsin. Toplum şeffaflığa kavuşsun, bilgiye sahip olmak yönetime katılımı artırsın, hukuk daha iyi işlesin, herkes haklarının güvencede olduğunu bilerek yaşasın. Devletin çok büyük olan gücü, kuvvetler ayrılığına göre dağıtılır; yasama, yürütme ve yargı organları arasında bölüştürülür. Organlar, bu ayrılık sayesinde birbirlerini denetleyerek iş yapar; böylece her biri, diğerinin anayasada yazan sınırlar içinde kalmasını sağlar; öte yandan, birbirlerini dengelerler. Bu arada yerel yönetimler de kaynak ve sorumluluklar bakımından güçlendirilmiştir.

DENETİMLİ GÜÇ

Bu sayede, merkezi yönetimin gücünü dengeleyen ve denetleyen bir rol üstlenirler. Öte yandan, medya, sivil toplum ve vatandaşlar sistemin içinde rol üstlenmedikleri sürece, denge denetleme sisteminin işlerlik kazanacağı düşünülemez. Medya hükümeti, siyasi partileri ya da kamu kurumlarını biz vatandaşlar adına denetler; kamu kaynağı ve gücünün bizlerin yararına kullanıp kullanmadığını ölçebilmemizi sağlar. Güçlü ve etkin bir sivil toplum, örgütlenme özgürlüğünü teşvik eder; yöneticilerin aldığı kararlarda vatandaşı söz sahibi yapabilmek için politika yapım süreçlerine katılır.

  Bu yazı 4384 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş