Metin Çınar
  Güncelleme: 21-11-2019 12:26:00   15-11-2019 21:03:00

İYİ Kİ PETROLÜMÜZ YOK

1 Varil ham petrolden ( yaklaşık 42 galon=159,5 Litreye tekabul eder); 68,585 Litre benzin, 28,710 Litre Fuel oil ve motorin, 17,545 Litre LPG, 14,355 Litre Jet yakıtı, 7,975 Litre asfalt, 22,330 Litre diğer petrol ürünleri elde edilmektedir. Kısaca verdiğimiz rakamsal bilgilerin özet karşılığı, ham petrolün damıtılması sonucunda %72 lik kısmı araçlarımızda kullandığımız benzin, mazot ve LPG elde edilmektedir.

Petrol fiyatları (brent/varil) bugün itibariyle 60 Dolar(15 Kasım 2019) seviyelerinde seyretmektedir. 1Doların 5.75 olduğuna göre 60x5.75= 345 TL dir.

ÜÇÜN BİRİ

Özet: 1 varil ham petrolden yaklaşık 130 Litre akaryakıt elde edildiğine göre, 300 TL/130 Lt: 2,300 TL bir litre yakıtın maliyeti. Türkiye’de bir yılda tüketilen petrolün %7 sini kendisi üretmekte, %93 nüde ithal etmektedir. Bugün benzin pompa fiyatlarına bakıldığında Litresi 6,940 TL dir. Litresi 2,300 TL ye ithal maliyeti olan bir ürün, bizlere 6,940 TL ye satılmaktadır. 1 e alınan bir mal bizlere 3 e satılmaktadır.

Türkiye yıllık (yaklaşık) 60 milyar dolarlı enerji ithal ettiğine göre, biz müşterilere 180 milyar dolara satmaktadır. Aradaki farkın şu ve ya bu kalemden oluşması makro ekonomi açısından hiç de önemli değil. Bayi karı, genel giderler, işletme giderleri ve vergiler dedikten sonra 1 e alınan mal 3 e satılmaktadır. Kısaca dışarıya 60 milyar dolar ödeme yapılarak alınan mal, iç pazara 180 milyar dolara satılmaktadır.

AK PARTİ VE SEÇİLMİŞLER

17 Yıllık Ak Parti iktidarının yok sayılamayacak güzel projelere imza atmış olduğu herkesçe bilinmektedir. İnkar etmek, nankörlük olur. Ancak güzel hizmetleri yanında eleştirilecek icraatları da olmuştur. Geçmiş bir yazımda bahsettiğim, özel tüketim vergilerinin yansımasıyla ilgiliydi. Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in sigara ve alkole getirdiği aşırı özel tüketim vergisinin terör örgütlerine mali kaynak olarak dönmesiydi. Bugün de cariliğini korumaktadır. Sigara ve alkol vergisinin her artışında, ağırlıklı pkk nın elinde olan ve köşe başlarında tablalar üzerinde üçtebir fiyatlara satılan, sigara satışlarının artmasıyla yaşanmaktadır. Amacın terörün finansmanını desteklemek olmadığı hepimizce bilinmekle birlikte, dolaylı olarak bu örgütün finansmanına destek olunmaktadır. Bu, benim eleştirdiğim bir konudur. Yine son günlerde ülke gelir ve giderinin tek elde toplandığı Hazine ve Maliye Bakanının açıklamasıyla ilgili. Bakan Bey; vatandaşın itirazına “sabredin, kuyularımızdan petrol fışkırırsa akaryakıtı ucuzlatırız” cevabını vermesi olmuştur.

 

DEMOKRASİ; HESAP VERİLEBİLİRLİKTİR

Bu cevaba karşı olarak, Güneydoğu’da çıkarttığımız ve yıllık toplam akaryakıt tüketimimiz olan rakamın %7 si olan petrolü farklı fiyattan mı satıyorsunuz?

Yine bu cevaba karşı olarak, “iyi ki petrol üreticisi bir ülke değiliz” diye memnun bile olunuyordur. Bir kalem ithalatta; risksiz, zahmetsiz 120 milyar dolar gelir elde edilebilinir miydi? Bu yöneticiler o makamlara seçilerek gelselerdi, acaba böyle cevap verebilirler miydi? Teknik ve siyasi makamları ayırmak istiyorum. Makamlarda siyaseten oturanlar için herkes bir seçmen, sandık geldiğinde de, hesap vereceği bir kişi olduğunu unutmaz. O kişi ister evdeki eşi, ister siyaseten rakibi olsun. Kuyudan petrol çıkarsa ucuzlatırız diyenle, rakibine adiler diyen seçimle gelmemişlerin bendeki anlamları aynıdır. Bunların seçimlerde seçmene verecekleri hesapları da yoktur. Olsaydı böyle konuşurlar mıydı?

MESLEK SIRRI

Hakim, mağaza içinde suçüstü yakalanmış hırsıza sorar;

“Söyle bakalım, hırsızlık yaptığın mağazaya nasıl girdin?”

Hırsız, hakimin yüzüne derin derin bakıp, biraz düşündükten sonra şöyle cevap verir.

“Hakim bey, biz buraya yargılanmaya mı, yoksa meslek sırrı vermeye mi geldik.”

 

  Bu yazı 3099 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş