Metin Çınar
  Güncelleme: 19-01-2020 20:41:00   19-01-2020 20:40:00

KUVVETLİ ADALET, ADALETLİ KUVVET

Pascal; “ Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet de zalimdir” diyor.

“Haklıya hakkını vermek, haksıza da haddini bildirmektir.” Ancak;  kimin neyi hak ettiğini  bilebilmek için de, sağlam bir temel olmalıdır. Bu bakımdandır ki; adli konulardaki fikirler ilim, etraflıca düşünme ve kıyaslama neticesidirler. Tarih boyunca tartışılmış ve her zamanda sancılı neticeleri olan adaletle oynamanın insanlığa hayır getirmediği görülmüştür. Adalete herkesin bir zaman gelir, işi düşer. Ki adaleti yapanların bile yaptığı adil kurallara veya adil olmayan kurallara başvurmak zorunda kalır. Yanlı oynayan adalet sistemi gün gelir bozanların da eline düştüğü bir sistem oluverir. Türk adalet sisteminin elli sene – otuz sene – on üç sene öncesindeki eksiklikleri ve yanlışlıkları ne ise bugün hala o yıllardan pek geri de de değildir. Belki o yıllardan daha da geri durumdadır.

Adalet hürmeti telkin, itimadı ilham etmeli; en büyük politika da adaleti hakim kılmak olmalıdır. Unutulmamalıdır ki; “Adalet Mülkün Temelidir”  (El-Adl Esas’ül Mülk). Yine unutulmamalıdır ki; adalet çökünce, çökmeyecek yoktur. Silahı ve devletin imkanlarını elinde tutanın değil, hakkın ve adaletin gücü sağlanmalıdır. Yargı, güçlülerin delip geçtiği, zayıfların takıldığı bir örümcek ağı olmamalıdır. Mutlak bir idarenin başı olan Sultan Abdulaziz bile, 10 Mayıs 1868 tarihinde, Şurayı Devlet’i açış konuşmasında” Zulme ve haksızlığa uğramış kişilerin başvuracakları ve güvenecekleri tek yer adalet kapısıdır” diyor.

Adalet maddi bir olgu değil, manevi bir duygu; ile olguların değerlendirilmesidir. Bu itibarla adalet mefhumunun en önemli kaynaklarından biride dini inanışlar olmuştur. Bu bağlamda adalete riayet etmek İslamiyet’te de en büyük vecibelerdendir. Birçok ayette adaletle ilgili emirler vardır. “Muhakkak ki Allah(CC) adalet ve ihsanı emreder” (Nahl-90) ayeti de bu vecibeyi amirdir. Peygamberimiz(SA) “ Bir günlük adalet, altmış yıllık ibadetten faziletlidir” der.

Bu itibarla adalet, sadece mahkeme koridorlarında değil, ondan çok önce vicdanlarda ve gönüllerde aranılmalıdır.

Adaletin karşıtı zulm, haksızlık, hakka tecavüzdür. Hz. Ali;” Allahın (CC) kullarına zulmedenlere karşı, mazlumların davacısı bizzat Hazreti Allah’ın kendisidir” der.

Adalet mülkün temeli ise, adliye hizmetlerini yürütenlerde temel taşlarıdır. İddia makamında savcı, savunma makamında avukat, karar makamında hakim üçlüsüyle yardımcı personellerle birlik de bir bütündür. Mecelle’nin 1792. Maddesine göre “ Hakim ( yüksek ahlaklı, üstün zekalı ), fehim ( anlayışlı – kavrayışlı ), müstakim ( iffetli – namuslu ) ve emin ( emniyet olunabilen ), mekin ( vekar ve iktidar sahibi ), metin (dayanıklı – caymaz)” diye tarif etmektedir.

“Kuvvetli adalet, adaletli kuvvet” li TÜRKİYE’ye doğru.

SABRIN ZORLANMASI

İngiltere’ de büyük bir holdingin önünde bir kambur köşeye kurulmuş bir büfede döner satmaktadır. Holding in sahibi de her sabah ve akşam gelip geçer iken kambura, “günaydın kambur, iyi akşamlar kambur, nasılsın kambur, işler nasıl kambur? “diye seslenirmiş.
Seneler sonra bir sabah “ günaydın kambur “ der, kambur döner bıçağını çekip iş adamını öldürür. Hiç bir avukat Kambur’un savunmasını yapmak istemez ve kabul etmez. Kambur’unda ağzını bıçak açmaz hapiste idam kararını bekler. Fransa’da olayı duyan bir avukat İngiltere’ye gelerek Kambur'un savunmasını üstlenir.
Mahkeme heyeti toplanır, herkes ayağa kalkar söz savunmadadır. Fransız avukat ( şimdi hayal edin avukatı ellerini masaya yavaş yavaş vurarak ve tek tek kelimeleri seçerek) yargıca döner “saygı değer yüksek İngiliz mahkemelerinin yargıçları, size yüksek Fransız saygı değer mahkemelerinin yüksek yargıçlarının sevgi ve saygılarını getirdim. Hakime döner “ yüksek İngiliz mahkemelerinin saygı değer hakimleri size yüksek Fransız mahkemelerinin sevgi ve saygılarını getirdim. Savcıya döner “ yüksek İngiliz mahkemelerinin saygı değer savcıları size yüksek Fransız saygı değer mahkemelerinin savcılarının sevgi ve saygılarını getiriyorum “ jüriye döner ve Hakim sert bir şekilde masaya vurarak, “yeter be adam, savunmana geç “der, hiddetlenir. Avukat'da “ aman efendim ben size ne dedim? hakaret etmedim, küfür etmedim, siz neden hiddetlendiniz? Beni susturup bağırarak, iki saniye daha dayanıp beklemediniz ,sevgi ve saygı getirdiğim halde rencide ettiniz beni” der.

“ Bakın müvekkilim senelerdir taşıdığı kamburu, iş adamı tarafından günün düzenli ve belirli saatlerinde hatırlatılarak ona daha da ağır bir yük haline getirilmiştir. Günaydın kambur, nasılsın kambur, iyi günler kambur senelerdir buna katlanmıştır. Siz şurada iki dakika sevgi selama katlanamadınız “der ve Kamburu beraat ettirir.

HESAP VEREN MAMAK

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, yönetimde geçirdiği on aylık sürenin hesabını verdi. Adaylık dönemindeki taahhütleri arasında şeffaf ve hesap verilebilir bir belediyecilikten bahsetmişti. Şimdi onun gereğini yerine getirerek yaptıkları ve yapacaklarını tek tek bizlerle paylaştı. Ülkenin genel sıkıntılarından olan işsizliğin, kendilerini de yakından ilgilendirdiğini ve yetişememekten dolayı üzüntülü olduğunu vurguladı. Dört yüz milyon civarında bağladıkları 2020 yılı bütçesiyle Mamak’lılara hizmet edileceğini, seçimlerde taahhüt edilen projeleri gerçekleştirmek için var güçleriyle çalışacaklarını, Büyükşehirle yakın çalışmak için zemin yokladıklarını, amaçlarının Mamak’lıların daha iyi hizmeti Büyükşehirden de almak olduğunu söyledi.

  Bu yazı 9705 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş