Metin Çınar
  Güncelleme: 25-09-2020 18:34:00   25-09-2020 18:11:00

DEVLET(İM)İN DÜŞMANI

                                                  DEVLET(İM)İN DÜŞMANI

Devletin özelliklerinden biri para basma diğeri de yazılı kurallar getirmedir. Sosyal hukuk devletin de,

pozitif hukuk kuralında açıkça belirtilmemiş bir eylemi suç kapsamına dahil edemezsiniz. Yasaların çıkarılmasının belli esas ve yöntemleri vardır. Çıkarılacak bir yasa geçmişe şamil kılamazsınız. Veya çıkardığınız yasayla bir eylemi suç kapsamına almışsanız o yasaya dayanarak geçmişte yapılan o eylemi suç kapsamına dahil edemezsiniz. Ancak yasa yürürlük tarihinden itibaren değerlendirilir. Yasaların yapılma teknikleri, yürürlüğe giriş özellikleri, bir üst kurala aykırılık nitelikleri ve bunları takip eden yetkili, görevli ve uygulayıcı kurumları vardır. Bir ülkede önceden belirlenmemiş bir eylemi kişi ya da kurumlar suç kapsamına almaya ve değerlendirmeye kalkıyorsa o devletin kesinlikle demokratik sosyal hukuk devleti olduğunu söyleyemeyiz. Hatta kanun devleti bile sayamayız. Kanun devletlerinde bile nelerin suç sayıldığı önceden kurallara bağlanarak ilanı gerçekleştirilmiştir. Maç devam ederken kural değiştirilmez. Veya maçın ilerleyen zamanında benim canım şu eylemi kural dışı olarak ilan etmek istiyor diyemezsiniz. Bir eylemi sırf intikam duygularıyla hareket ederek suç ilan edip, zemini ona göre hazır hale getirmek, yargıyı işlevsiz hale getirmek telafisi zor sürece sokabilir. Adaletin herkese uygulanması yargıya herkesin güvenmesi ve kendini o kurallar dizininde güvende hissetmesi esas olmalıdır. Unutulmamalıdır yargıya kimin ne zaman ihtiyaç duyacağı bilinmez. Yine unutulmamalıdır ki; terazisi bozulmuş bir yargı sizi de adaletsizce yargılayabilir.

İÇ DÜŞMAN DIŞ DÜŞMAN

İç düşman, dış düşman kavramı her dönemde kullanılmıştır. Devletlerin zaman zaman düşmanları olmuştur. Bir ülkenin düşmanının hangi devlet olduğu veya dış tehdidin ne olduğunu meclisi karar verir. Bu karara istinaden milli ordu savaş alarmına geçmiştir. Ya savunmadadır ya da saldırı hazırlığındadır. Dış düşman ilan etme sadece meclisin aldığı karar gereğidir. Kimse tek başına ben şu ülkeyi düşman ilan ediyorum deme yetkisine sahip değildir. Ancak diktatörlüklerde bu kurallar geçerli değildir. Bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak kelimelere göre düşman ilan edilebilir. Gelelim iç düşman kavramına. Hiçbir sosyal hukuk devletinde iç düşman yoktur. İçeride vatandaşlar vardır, bu vatandaşlar da senin çıkardığın kurallara göre hareket etmektedirler. Kurallara uymayanlara pozitif hukuk kuralları gereği müeyyideler vardır. Bu müeyyideler maddi, hak mahrumiyeti veya medeni haklarını kullanmaktan men veya hürriyet kısıtlaması gibi bir takım müeyyidelerdir. Devletlerin içerde düşmanı olmaz. Ancak suçlular vardır. Suçluların cezalandırılması ve caydırıcılık unsurlarının devreye alınması da devlete ait görevlerdendir.

Sonuç: Düşman içerde olmaz, kaynağını kanunlardan almayan bir yetki kullanılmaz, kanunlarda suç olarak tanımlanmamış bir eylem de suç olarak ilan edilemez.

KERAMETİ KENDİNDE ARAYANLAR

Adam çok sevdiği bir kadına şiirler yazıyordu. Sonra kadın ansızın onu terk etti. Adam kadının ardından şiirler yazmaya devam etti. Daha çok yazdı. Ve günün birinde çok ünlü bir şair oldu. Yıllar sonra kadının yaşadığı kente gitti ve büyük bir şiir dinletisi sundu. Dinleti bittiğinde kadın kolunda kocası ile çıkışa geldi ve adama ''merhaba'' dedi. Adam ona sıradan bir insana bakar gibi baktı. Kadın,''beni tanıdın mı? '' dedi. Adam, ''hayır tanıyamadım'' dedi. ''Nasıl tanımazsın! Uğruna şiirler yazdığın kadınım ben, seni şair yapan kadın''dedi kadın. Adam kadına baktı ve şöyle dedi: ''Keramet sende olsaydı, kolundaki adam da şair olurdu.”

  Bu yazı 3342 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş