Ahmet Zorlu
  Güncelleme: 03-04-2021 11:54:00   03-04-2021 11:51:00

ANALİZ..

ANALİZ..

Avrasya Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özkiraz’ı dinlerken düşündüm, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın halini.

Bir cümleyle özetlemem gerekirse, Sayın Cumhurbaşkanı, kalabalıklar içinde tam bir Tek Adam konumunda.

Kemal Özkiraz’ın dün gece anlattıklarına dönelim.

Mart sonu itibarıyla, AKP-MHP ortaklığı ile oluşan Cumhur İttifakının oyları, CHP-İyi Parti toplamının gerisine düştü. Buna Saadet ve Demokrat Partisi’ni de eklediğinizde Millet İttifakı yüzde 2-3 önde çıkıyor artık.

Yani, yeni bir şeyler yapılmazsa Cumhur İttifakı ilk seçimde yolcu.

Daha da ilginci nedir biliyor musunuz?

Her iki ittifakın içerisinde olmayan Deva,  Gelecek, gibi siyasal hareketler güçlerini her geçen gün artırıyorlar.

Daha da enteresan olanı, Sayın Devlet Bahçeli ‘HDP Kapatılsın’ dedikçe, Sayın Mehmet Özhaseki, ‘Allah Belasını versin oylarının’ diye kafa tuttukça HDP’nin oyları azalmadığı gibi artış eğiliminde.

Buna karşılık MHP yüzde 6’lara kadar gerilemiş. 

Siz sanıyor musunuz, Sayın Cumhurbaşkanı bu anketlerden bihaber?

Gün gün, adım adım izliyor.

Ondandır, son günlerde her şeyi bir kenara koyarak “Yeni bir Anayasa” demeye başlaması.

Ankara’dan yansıyan bilgilere göre de, Yeni Anayasa konusunda diğer siyasal partilerle kapı arkası diplomasisi de hız kazanmış.

Tam da MHP’nin “HDP’siz siyaset” çabasının zirve yaptığı, Anayasa Mahkemesine bile kafa tutulduğu bir dönemde geldi, Demirtaş’ın açıklaması.

O da diyor ki;

“Yani Anayasa konusundaki söylemler gündem değiştirmeye yönelik değil. İktidar, Parlamenter Demokratik Sistem kapısını da açık tutarak siyaset kurumlarını Yeni Anayasa konusunda bir araya getirmek istiyor. Bunun için de siyaset kurumları ile pazarlıklar yapıyor..”

Demek ki, bu kapı arkası diplomasisinde HDP’de var.

Bana göre siyaset mantığı da bunu gerektirir.

AKP tek başına, hala Türkiye’nin en büyük siyasi hareketi.

Yani, Parlamenter Demokratik Sistem içerisinde yapılacak bir seçimde,  sandıktan birinci parti olarak çıkması mümkün.

Ama konu yüzde 51’e dayanınca, ittifaklar ortaya çıkıyor ve Millet İttifakı’nın iki bileşeni CHP ve İyi Parti’nin oyları bile AKP ve MHP’nin oy toplamının üzerine çıkıyor.

Yazımın başında Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘Kalabalıklar içindeki yalnızlığı’na dikkat çekmiştim..

Bana göre, Sayın Cumhurbaşkanı ilk kez kontrolü yitirdi.

Son Merkez Bankası Operasyonu, “Manşetlerle bize iktikamet çizemezler” diyen Sayın Cumhurbaşkanı’nın yandaş  bir gazetenin manşetine boyun eğmesi anlamını taşıyor.

Daha dün, Boğaziçi Öğrencilerine yönelik acımasız müdahale, iktidar içindeki Millet-Tanımaz yapının, hırçınlığı saldırganlığa taşıdığı anlamına geliyor.
İstanbul’un en kıymetli noktasındaki  çok değerli bir arazinin, Sağlık Bakanının başında bulunduğu bir vakfa 49 yıllığına verilmesi ve hemen ardından arazinin imar vasfının değiştirilmesi, Sayın Cumhurbaşkanının köşe dönücüleri artık kontrol edemediğini gösteriyor.

Brüksel eski basın müşaviri Veysel Filiz’in 100 kilo eroinle yakalanması, ardından partide Ar-Ge çalışanı olduğu iddia edilen bir gencin kokain sefası ve inanılmaz serveti, son olarak da, Sayın Cumhurbaşkanı Başdanışmanının Makam şoförünün 4 kilo eroinle yakalanması, Sayın Cumhurbaşkanının parti yapılanması üzerindeki kontrolünü de yitirdiğini gösteriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen, AKP’nin yapmak istediği bir yasal düzenlemenin, mecliste muhalefet oylarıyla reddedilmesi, Sayın Cumhurbaşkanının Meclisteki partili milletvekillerinin üzerindeki etkisini bile yitirdiğini gösteriyor.

Daha onlarcasını sayabilirim.

Bunların yanına ülkenin ekonomik açıdan geldiği içinden çıkılmaz durumu de eklediğinizde, yapılacak seçimlerin Sayın Cumhurbaşkanı ve partisinin yenilgisi ile sonuçlanabileceği gerçeğini de ortaya koyuyor.

Gelinen noktada, ben Sayın Cumhurbaşkanının, CHP ve İyi Parti başta olmak üzere Saadet Partisi, Demokrat Parti, Deva  Partisi, Gelecek Partisi tarafından her gün seslendirilen “Parlamenter Demokratik Sistem”e ‘Evet’ diyeceğini tahmin ediyorum.

Millet İttifakı söylemi ilk dile geldiğinde yazmıştım.

Galiba, şimdiye kadar hayati konularda ‘Kandırıldım’ itirafında bulunan AKP Lideri ilk kez MHP’yi kandıracak ve sırtından bu partiyi indirip, daha demokratik limanlara doğru yelken açacak gibi görünüyor.

Zaten başka bir çıkış yolu da gözükmüyor AKP için.

Konuk Yazar Ahmet ZORLU

 

  Bu yazı 3624 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş