Güncelleme: 01-08-2020 07:32:00   24-12-2019 21:13:00

Yılbaşı kutlamak ve Noel

                                                 YILBAŞI NOEL DEĞİLDİR!

Ülkemizde yılbaşı ve Noel zamanının yaklaşması ile belirli tartışmalar da ortaya çıkıyor. Yılbaşı yeni yılın gelişi olarak kutlanırken, Noel ise İsa Peygamber'in doğumgünü olarak kabul edilen 25 Aralık günü kutlanır.

Noel 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder

İnsanlar tarafından çokça karıştırılan ve hemen her yıl sonu dönemleri yaklaştığında pek çok tartışmaya yol açan Noel ve yılbaşı birbirinden farklı iki kavramdır.

Noel’de, Hristiyanların kutlama içeriklerinde İsa’nın doğumu canlandırılır, Noel ağaçları süslenerek ev, iş yeri, bahçeler, cadde ve sokaklar, kısaca her yer ışıklı süslemeler ile donatılır. Bir bayram havasında geçen Noel’de çeşitli hediyeler alınıp verilir, Noel Baba’nın gelişi, özellikle çocuklara hediye verişi pek çok Noel Baba canlandırmaları sayesinde görselleştirilir. Uzakta olan sevdiklerine kutlama kartları gönderen Hristiyanlar için Noel’in kutlanmasının temelinde ailenin birlikte ve keyifli zaman geçirmesi, sevgi ve sevecenlik duygularının pekiştirilmesi, iyi niyet duygularının ön plana çıkarılması vardır.

Noel’i Hristiyan uygulamalarının yanı sıra kutlamaları açısından yılbaşı kutlamalarıyla karıştıranların düştüğü yanılgı kutlanma zamanlarıdır. Noel her yıl Aralık’ta Hristiyanlar tarafından kutlanır. Öyle ki, Aralık’ta başlayan Noel arifesi 24 Aralık ile başlayan kutlamalar yeni yıl tatili ile birleştirilerek bütün bir tatil oluşturulur. İsa peygamberin doğumu konusunda rivayetlerin çok olması farklı mezheplerde farklı uygulamalar getirir. Doğu Ortodoks Kiliselerince 6 Ocak’ta Noel kutlansa da, geleneksel anlayışa göre 25 Aralık İsa’nın doğumu olarak kabul edilir.

Kullandığımız Miladi takvime göre, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen yılbaşı ise Noel ile karıştırılarak özellikle ülkemizde spekülasyonlara neden olmaktadır. Yeni yıl kutlamalarının geçmişine bakıldığında, Eski Romalılara kadar dayanan ve 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede yeni bir yılın gelişini müjdelemek amacıyla yapılan eğlenceleri kapsadığı görülmektedir. Noel kutlamaları ile yeni yıl kutlamalarının ritüeller anlamında farklı olduğu açıkça görülmek ile birlikte, Hristiyanlar açısından daha çok birleştirilmiştir. Ancak yeni yılda da mutluluk, sevinç, paylaşma, sevgi ve birliktelik duyguları öne çıkar.

Ülkemizde de büyük kitlelerce kutlanan yeni yıl yani yılbaşı kutlamalarında, 31 Aralık gecesini 1 Ocak’a bağlayan gün, yani kutlamaların ertesi günü 1 Ocak tatil ilan edilmektedir. Resmi tatil olarak ilan edilen yılbaşı, Türkiye gibi Hristiyan olmayan ülkelerde sadece yılbaşı olarak kutlanmaktadır.

Sonuç olarak Yılbaşı kutlaması Hristiyan geleneğine mal edilemez! Noel başka bir kutlama, yılbaşı bambaşka bir kutlamadır! Bunu karıştıran kesimlere kulak asmayalım.

Yılbaşı yeni yılın gelişi ve yılın degişimi olarak kutlanır.

  Bu yazı 8912 defa okunmuştur.
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
BİZİ TAKİP EDİN
  • Tüm Anketler
    Web sitemize Beğendinizmi?
    HABER ARŞİVİ
    YUKARI nisbar giriş betnis giriş yakabet giriş