Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, Kayseri'de katıldığı bir seminerde konuşma yaptı.
Kalafat, toplumda afet bilinci oluşturmanın önemine değinerek, şöyle konuştu:
Fayların yıkıcı sarsıntılar oluşturabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerektiğini belirten Kalafat, bu nedenle Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı fay hattında da uzun bir süre büyük depremin yaşanmayacağını savundu.
Doç. Dr. Kalafat, bölgede 7,7 ve 7,6'lık depremler üreten faydaki tekrarlanma periyodunun 500-750 yıl arasında olduğuna işaret ederek, "Ancak bu fayın yakınında bulunan farklı kaynaklar çalışabilir. O bölgede çok fazla diri fay var. O fayların her biri çalışabilir ve orta büyüklükte depremler üretilebilir." dedi.
- Kayseri'deki depremler
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'de yaşanan sarsıntılarla ilgili de değerlendirmede bulunan Kalafat, şunları söyledi:
"Kayseri, kuzeydoğu ve güneybatı gidişli fayların etkisi altında. Bu faylar şu anda çok büyük depremler üretmiyor ve üretmediler ama burada yaşayan vatandaşlar, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının hazırlıklı olmasını tavsiye ediyorum çünkü yakın bölgede olacak büyük depremler de Kayseri'yi ve çevresini etkileyecektir. Bu yüzden Kayseri'de çok büyük deprem olmaz diyebilmek söz konusu değildir."